
V dnešním článku si představíme čtyři základní druhy čaje, na kterých si tak rádi pochutnáváme. Základním faktorem rozdělení čaje je stupeň fermentace během zpracování čajových lístků a pupenů. Zpracovaný čaj se tradičně dělí do čtyř základních skupin.
Bílý čaj
Bílý čaj se nejvíce podobá přírodnímu čaji. Získává se zpracováním nerozvinutých čajových lístků a pupenů, které mají typické stříbřité ochmýření (odtud bílý čaj). Lístky neprocházejí fermentací, pouze zavadnou a pak se suší na slunci. Pravý bílý čaj je velmi vzácný a jeho pěstování je velmi náročné. Sklízí se pouze v období konce března a začátkem dubna. Na trzích najdete většinou tyto čaje ve směsích. Podle odborníku pravý bílý čaj má až 5x vyšší ochranný účinek proti rakovině než jiné čaje. V dávných dobách byl velice vzácný hlavně pro svoji delikátní chuť a popíjet ho mohli pouze čínští císaři.
Zelený čaj
Po zavadnutí se lístky rychlé svinují a prochází krátkou fermentací. Fermentace je ukončena tepelnou úpravou, pražením nebo sušením. Tento druh čaje je rovněž velice kvalitní a má blahodárné účinky na náš organismus. Zlepšuje trávení, snižuje cukr v krvi a horečku, používá se při hojení ran a zastavuje krvácení. Velmi významný je při redukčních dietách.
Polozelený čaj (oolong)
Je přechodnou formou mezi čajem zeleným a čajem černým. Fermentace čajových lístků trvá delší dobu než u čaje zeleného a je ukončena sušením. Lístky mívají hnědozelenou až černou barvu. Tyto čaje mají velmi bohatý obsah silic, který dodává výslednému nápoji povzbuzující účinky.
Černý čaj
V Číně také nazývaný červený podle barvy nálevu. Černé čaje procházejí procesem fermentace úplně, proto mají nejvýraznější barvu. Vyznačují se velmi silným aroma a obsahují největší množství kofeinu ze všech druhů čajů. Černý čaj zůstává nejprodávanějším a nejkonzumovanějším čajem vůbec.