
Věda, zabývající se pěstováním a výrobou vína, se nazývá enologie. Víno je alkoholický nápoj, který vzniká z kvašení vinné révy, pěstované na vinicích. Jeho název pochází z latinského slova vinum. Mnohé studie tvrdí, že pravidelné pití vína má příznivý vliv na náš organismus.
Francie, Portugalsko, Itálie, nebo Argentina patří k zemím vínem nejproslulejším. Ale i u nás máme kvalitní vína s tradicí a to nejen na Moravě. I v Čechách jsou velké vinice. Největší vinicí u Prahy je Salabka. Rozkládá se asi na 4,5 ha půdy mezi Trojou a Bohnicemi. Tradici zde má vinice již od 14. století z doby krále Karla IV. Pěstovalo se zde víno určené pro královské hostiny. Na usedlosti Salabka dokonce najdete viniční stavení z doby okolo roku 1600. Vinice Salabka vyprodukuje ročně 10.000 lahví vína a chystá se i na výrobu kořalek. Vinná réva byla dovezena osobně z Francie. Na vinici si můžete domluvit prohlídky pro veřejnost a ochutnávky až pro 20 osob.
Rozdělení a chlazení vín
Vína dělíme podle barvy na bílá, růžová a červená. Dále se liší obsahem cukru, třídou a druhem.
Pokud uchováváte víno doma, je třeba dát pozor, abyste jej podle druhu správně vychladili:
- Šumivá a sladká vína 5 až 7 °C.
- Víná bílá a mladá 7 až 10 °C.
- Vína bílá a vyzrálá 10 až 12 °C.
- Klarety a vína růžová 10 až 12 °C.
- Lehká červená vína 12 až 15 °C.
- Vyzrálá vína červená 14 až 18 °C.
- Vína dezertní 13 až 14 °C.
A pokud si chcete udělat lepší představu o desítkách kvalitních vín, která se u nás pěstují, vydejte se přímo na místa, jako je Pálava, Mikulov…