Lískový ořech – plod plný živin

Tento ořech je odpradávna spojován se symbolikou dlouhotrvající lásky a plodnosti. Není tedy divu, že si ho většinou oblíbí každý, kdo jej ochutná. Že je lískový ořech plod lísky obecné, a že jde o voňavou a chutnou delikatesu, která se přidává do mnoha sladkých dezertů a pokrmů, ví asi každý absolvent prvního stupně základní školy. Kromě skvělé chuti nám ale lískáče, jak se těmto ořechům často přezdívá, přinášejí mnohem více. Pojďme se v tomto článku proto společně podívat na ty nejdůležitější informace, které o lískových oříšcích prostě potřebujete vědět.

Co v sobě ukrývá lískový oříšek?

Pokud jste milovníkem ořechů, jistě vás potěší, že si lísku můžete zasadit na zahradě i v našich zeměpisných šířkách. Ideálním obdobím pro sklízení oříšků jsou měsíce srpen a září. Tou dobou jsou ořechy zralé a koncentrace zdraví prospěšných látek je nejvhodnější ke konzumaci. Lískové oříšky jsou malým zázrakem. Obsahují totiž poměrně dost bílkovin, vlákniny a zdravých, tedy nenasycených tuků. Lidskému tělu ale také dodají dávku prospěšného fosforu, draslíku, železa, zinku, mědi, vápníku a hořčíku. A nezapomínejme ani na vitaminy B a E.

Lískový ořech – plod, který přináší nečekané zdravotní benefity

Díky mnoha prospěšným látkám, o kterých jsme se zmínili výše, mají lískové ořechy poměrně značný pozitivní vliv na lidské zdraví. Jejich pravidelná konzumace je součástí prevence vzniku mnoha onemocnění. Díky obsahu antioxidantů lískové ořechy zmírňují negativní dopady oxidačního stresu na lidské buňky. Tím mohou snižovat například riziko onemocnění rakovinou.

Dalším zdravotním benefitem lískových oříšků je schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi, a tím pádem předcházet srdečním onemocněním. Podle mnoha studií na lidech trpících diabetem, mají díky kyselině olejové lískové ořechy dobrý potenciál snižovat hladinu cukru v krvi. Obsažené antioxidanty taktéž zpomalují projevy stárnutí na lidské pokožce. Proto by do svého jídelníčku měly tyto ořechy zařadit i ženy zralého věku, které bojují s vráskami.

Jak zařadit lískové oříšky do jídelníčku?

Tyto ořechy můžete zařadit do jídelníčku různými způsoby. Jde o skvělou svačinku, když máte chuť na něco malého a zdravého, ale konzumovat je můžete i jako komponent v pokrmech. Zejména pak v těch sladkých a ovocných.

Kromě dortů, dezertů, koláčů, závinů a dalších cukrářských dobrůtek, si z lískových ořechů můžeme připravit i mouku nebo mléko a máslo. To oceňují nejen vegani, ale také jedinci s intolerancí laktózy v kravském mléce. Velmi často se tato jádra na talířích objevují i v rámci snídaní. Ať už ve směsích müsli nebo v ovesných kaších. Doporučená denní dávka by se u dospělého člověka měla pohybovat okolo 25 g.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.